
2012 MS216D Review Meeting  
Survey Results  
 
MNOPS would like to thank everyone who participated in the MS216D review meeting on August 8, 2012. 
The level of interest in this topic from such a diverse stakeholder group shows the commitment and 
common goal we all share for public safety. The issues discussed at the MS216D meeting were facilitated 
by MNOPS, however they were a reflection of the feedback and comments MNOPS has received.  Some 
in attendance may have thought these were the "final" ideas and positions of MNOPS, and that these will 
be put forth as legislative changes - that was not and is not the case.  MNOPS will be carefully reviewing 
the information we have received, and may request further information prior to taking a final position on 
the issues raised. 
  
Thanks to those that have taken the time to provide comment and to those who have taken the time to 
complete the MS216D survey prior to August 24, 2012.  
  
If you still wish to submit written comment, you can submit to our Office at jeff.murray@state.mn.us. 
  
For questions, concerns or further comment, please contact Jeff Murray at 651-201-7236. 

 
 

 

Question 1:  
What industry do you represent? 

Answer Options 
Response 
Percent 

Pipeline Utility Operator 41.7% 
 
Communications Utility Operator 

 
8.3% 

 
Sewer and/or Water Utility Operator 

 
2.8% 

 
Electric Utility Operator 

 
5.6% 

 
Contractor 

 
5.6% 

 
Excavator 

 
5.6% 

 
Underground Utility Locator 

 
5.6% 

 
Private organization 

 
5.6% 

 
City, County and/or State Representative 

 
19.4% 

 
Individually represented 

 
2.8% 

 

mailto:jeff.murray@state.mn.us


Question 2: Did you think the MS216D review meeting was 
beneficial and effective? 

Answer Options 
Response 
Percent 

Yes 69.7% 
 
Somewhat 

 
27.3% 

 
No 

 
3.0% 

 

 

Question 3: Was the length of the MS216D meeting appropriate? 

Answer Options 
Response 
Percent 

Yes 87.9% 
 
No 

 
12.1% 

 

 

Question 4: Was the location of the meeting and room appropriate? 

Answer Options 
Response 
Percent 

Yes 79.3% 
 
No 

 
20.7% 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Question 5: Definition of Excavation  

 
Proposed Language: 
 
"Excavation" means an activity that moves, removes, or otherwise disturbs the soil by 
use of motor, engine, hydraulic or pneumatically powered tool, or machine powered 
equipment of any kind, or by explosives. Excavation does not include: 
(1‐6) …………; 
(7)  The use of non‐mechanized hand tools or equipment unless it disturbs the soil to 
       a depth of 12 inches or more; 
(8)  An underground facility operator using non‐mechanized hand tools or equipment 
       to locate the operator's underground facilities, provided all reasonable precaution 
       has been taken to protect the underground facilities; 
(9)  An excavator using non‐mechanized hand tools or equipment within two feet on 
      either side of a marked location of an underground facility, provided that a valid 
      ticket meeting the requirement of section 216D.04, subdivision 1 has been generated 
      and provided all reasonable precaution has been taken to protect the 
      underground facilities; or 
(10)  vacuum excavation provided all reasonable precaution has been taken to protect 

the underground facilities. 
 
 

 
Question 5: Definition of Excavation - Indicate the choice that best 
represents the organization you represent. 

Answer Options 
Response 
Percent 

 
Support the proposed language  
 

22.9% 

Partially support but the comments need to be 
considered further  
 

      28.6% 

Partially support the proposed language but a sub-
committee would be most beneficial 
 

20.0% 

Mainly do not support proposed language but further 
consideration is warranted 
 

14.3% 

Do not support the proposed language 14.3% 
 
 

 

 

 

 

 



Question 6: Review of Current Exemptions  
 
Proposed Language: 
 
(1) the extraction of minerals; 
(2) the opening of a grave in a cemetery; 
(3) normal maintenance of roads and streets if the 
     maintenance does not change the original grade and 
     does not involve the road ditch; 
(4) plowing, cultivating, planting, harvesting, and similar 
     operations in connection with growing crops, trees, and 
     shrubs, unless any of these activities disturbs the soil to 
     a depth of 18 inches or more; 
(5) gardening unless it disturbs the soil to a depth of 12 
     inches or more; or 
(6) planting of windbreaks, shelterbelts, and tree 
     plantations, unless any of these activities disturbs the 
     soil to a depth of 18 inches or more. 
 

 

Question 6: Review of Current Exemptions - Indicate the choice that 
best represents the organization you represent. 

Answer Options 
Response 
Percent 

Support the proposed language without any 
modification required 
 

22.9% 

Partially support but feel the comments need to be 
considered further prior to the next meeting 
 

28.6% 

Partially support the proposed language but feel 
further consideration is warranted 
 

31.4% 

Do not support the proposed language 22.9% 
 

 

 

 

 

 

 



 

Question 7: Mandatory Damage Reporting 
 
Whether it is appropriate to require mandatory reporting on all underground facility damages by the 
excavator. 
  

Question 7: Mandatory Damage Reporting 

Answer Options 
Response 
Percent 

Support mandatory reporting on all underground 
facility damages 
 

47.1% 

Do not support mandatory reporting on all 
underground facility damages 

52.9% 

 

 

Question 8: Definition of Operator  

Proposed language: 
 
"Operator" means a person who owns or operates an underground facility or abandoned facility. A person 
is not considered an operator solely because the person is an owner or tenant of real property where 
underground facilities are located if the underground facilities are used exclusively to furnish services or 
commodities on that property, unless the person is the state, a state agency, or a local governmental unit. 
 

Question 8: Definition of Operator - Indicate the choice that best 
represents the organization you represent. 

Answer Options 
Response 
Percent 

Support the proposed language without any 
modification required 
 

40.0% 

Partially support but feel the comments need to be 
considered further prior to the next step 
 

20.0% 

Partially support the proposed language but feel a 
sub-committee would be most beneficial 
 

11.4% 

Mainly do not support proposed language but feel 
further consideration is warranted 
 

8.6% 

Do not support the proposed language 20.0% 
 

 

 



Question 9: Utility Quality level  

MNOPS is requesting comment  regarding whether additional language needs to be provided to address 
the quality levels for utilities required on projects where existing utilities will be impacted. 

MS216D.04 Subdivision 1a - Plans for excavation. 

(a) Any person, prior to soliciting bids or entering into a contract for excavation, shall provide a proposed 
notice to the notification center to obtain from the affected operators of underground facilities the type, 
size, and general location of underground facilities. Affected operators shall provide the information within 
15 working days. An operator who provides information to a person who is not a unit of government may 
indicate any portions of the information which are proprietary and may require the person to provide 
appropriate confidentiality protection. The information obtained from affected operators must be submitted 
on the final drawing used for the bid or contract and must depict the utility quality level of that information. 
This information must be updated not more than 90 days before the completion of the final drawing used 
for the bid or contract. 

 

Question 9: Utility Quality Level - Indicate the choice that best 
represents the organization you represent. 

Answer Options 
Response 
Percent 

More language needs to be provided to address 
utility quality level 
 

17.6% 

The current MS216D language regarding utility 
quality level is appropriate 
 

44.1% 

The utility quality level should not be addressed in 
MS216D 

38.2% 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Question 10: Abandoned and Out-of-Service Facilities  

Proposed language: 

Operators shall provide readily available information, as shown on maps, drawings, diagrams, or other 
records used in the normal course of business, on the approximate location of abandoned and out-of 
service facilities to an excavator by the excavation date and time noted on the excavation or location 
notice unless otherwise agreed between the excavator and the operator. An operator fulfills an obligation 
to provide information on these facilities by doing one or more of the following: 

A. locating and marking the approximate location of the facility according to the current color 
code  standard used by the American Public Works Association, as required in Minnesota 
Statutes, section 216D.04, subdivision 3, with an abandoned or out-of-service facility 
identified by an uppercase A surrounded by a circle;  

 B. providing informational flags at the area of proposed excavation;  

 C. communicating information verbally; or  

 D. contacting the excavator and providing copies of maps, diagrams, or records.  

 

 

Question 10: Abandoned and Out-of-Service Facilities 

Answer Options 
Response 
Percent 

Support the proposed language without any 
modification required 
 

29.4% 

Partially support but feel the comments need to be 
considered further prior to the next step 
 

23.5% 

Partially support the proposed language but feel a 
sub-committee would be most beneficial 
 

14.7% 

Mainly do not support proposed language but feel 
further consideration is warranted 
 

14.7% 

Do not support the proposed language 17.6% 
 

 

 

 

 



Question 11: Operator Duties in a no Conflict Situation  

Whether contacting the notification center to indicate there are no underground facilities in conflict with 
the proposed excavation and no markings or flags were left at the proposed excavation site is adequate. 

 

Question 11: Operator Duties in a No Conflict Situation - indicate the 
choice that best represents the organization you represent. 

Answer Options 
Response 
Percent 

Support contacting the notification center to indicate 
there are no underground facilities in conflict with the 
proposed excavation 
 
 

66.7% 

Do not support contacting the notification center to 
indicate there are no underground facilities in conflict 
with the proposed excavation 

33.3% 

 

 

 

Question 12: White Markings  

To determine whether “Practical” needs to be further defined in MS216D. 

 
MS216D.05 An excavator shall: 

(2) Use white markings for proposed excavations except where it can be shown that it is not practical; 

 

Question 12: White Markings - Indicate the choice that best 
represents the organization you represent. 

Answer Options 
Response 
Percent 

The current white marking language is acceptable 58.8% 
 
 
White marking needs to be better defined in the 
rules 
 

29.4% 

A subcommittee needs to be developed to further 
research the language regarding white markings 

17.6% 

 

 



Question 13: Facility Owner Marking Requirements 

Proposed Language 

Unless otherwise agreed to between the excavator and operator, an operator shall locate an underground 
facility using stakes, flags*, paint, or other suitable materials in varying combinations dependent upon the 
surface. The  locate must be in sufficient detail to clearly identify the approximate route of the 
underground facility. The  locate must also include:  

 A. Name, abbreviation, or logo of the operator when more than one  

      operator listed on the notice uses the same color markings;  

 B. Description of the facility material (STL, PLA, etc);  

 C. Width of the underground facility if it is greater than eight inches; and  

        D. Number of underground facilities if greater than one. 

* If flags are used, it will be a best practice to include a phone number 

 

 
 
 
Question 13: Facility Owner Marking Requirements - Indicate the 
choice that best represents the organization you represent. 

Answer Options 
Response 
Percent 

Support the proposed language without any 
modification required 
 

22.9% 

Partially support but feel the comments need to be 
considered further prior to the next step 
 

25.7% 

Partially support the proposed language but feel a 
sub-committee would be most beneficial 
 

22.9% 

Mainly do not support proposed language but feel 
further consideration is warranted 
 

11.4% 

Do not support the proposed language 17.1% 
 

 

 

 

 



Question 14: Information Required on a Ticket  

Whether the statutorily required questions the one-call center asks on each ticket request as 
necessary. 

 

Question 14: Information Required on a Ticket 

Answer Options 
Response 
Percent 

There should be statutorily required questions that 
the one-call center must ask each and every ticket 
 

29.4% 

There should not be statutorily required questions 
that the one-call center must ask each and every 
ticket 
 

26.5% 

This issue needs to be further reviewed prior to 
determining whether or not the one-call center must 
ask each and every ticket 

44.1% 

 

 

Question 15: Meets  

Whether the current MS216D Rule is appropriate. 

 

The current language is as follows: 

When a meet is requested, the meet date and time must be at least 48 hours after notice is provided, 
excluding Saturdays, Sundays, and holidays, and the excavation start date and time must be at least 24 
hours after the proposed meet date and time specified on the notice, excluding Saturdays, Sundays, and 
holidays. This subpart does not apply if these matters are provided for in a written agreement with all 
affected operators. 
 

Question 15: Meets - Indicate the choice that best represents the 
organization you represent.  

Answer Options 
Response 
Percent 

The current language regarding meets is appropriate 
 

57.6% 

The current language regarding meets is not 
appropriate 
 

12.1% 

This issue must be further reviewed prior to 
determining whether or not the current language 
regarding meets is appropriate. 

33.3% 



Question 16: Civil Penalties (regarding excavators) 

Proposed Language: 

A person who is engaged in excavation for remuneration or an operator other than an operator subject to 
section 299F.59, subdivision 1, who violates sections 216D.01 to 216D.07 is subject to a civil penalty to 
be imposed by the commissioner not to exceed $1,000 for the first each violation per day of violation and 
up to $10,000 for each subsequent violation per day within a 12 month period. An operator subject to 
section 299F.59, subdivision 1, who violates sections 216D.01 to 216D.07 is subject to a civil penalty to 
be imposed under section 299F.60. The district court may hear, try, and determine actions commenced 
under this section. Trials under this section must be to the court sitting without a jury. If the fine exceeds 
the maximum limit for conciliation court, the person appealing the fine may request the commissioner to 
conduct an administrative hearing under chapter 14. 

 

 

Question 16: Civil Penalties (regarding excavators) - Indicate the 
choice that best represents the organization you represent.  

Answer Options 
Response 
Percent 

Support the proposed language without any 
modification required 
 

30.3% 

Partially support but feel the comments need to be 
considered further prior to the next step 
 

15.2% 

Partially support the proposed language but feel a 
sub-committee would be most beneficial 
 

12.1% 

Mainly do not support proposed language but feel 
further consideration is warranted 
 

15.2% 

Do not support the proposed language 27.3% 
 

 

 

 

 

 

 

 



Question 17: Civil Penalties (regarding excavators) 

Proposed Language: 

Penalties imposed against an operator who engages in the transportation of gas or hazardous liquids or 
who owns or operates a gas or hazardous liquid pipeline facility must not exceed $1200,000 for each 
violation for each day that the violation persists, except that the maximum civil penalty must not exceed 
$52,000,000 for a related series of violations.  
 

 

Question 17: Civil Penalties (regarding pipeline operators) - Indicate 
the choice that best represents the organization you represent.  

Answer Options 
Response 
Percent 

Support the proposed language without any 
modification required 
 

20.6% 

Partially support but feel the comments need to be 
considered further prior to the next step 
 

20.6% 

Partially support the proposed language but feel a 
sub-committee would be most beneficial 
 

17.6% 

Mainly do not support proposed language but feel 
further consideration is warranted 
 

14.7% 

Do not support the proposed language 29.4% 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Question 18: Private Facilities 

Whether the current laws regarding private facilities, specifically sewer lateral marking and farm tap 
marking is adequate. 
 
Unless otherwise agreed, an underground facility operator shall locate a service lateral before the start 
date and time on the notice and in accordance with items A through C: 
 

A. An operator of a natural gas, propane, or electric facility shall locate a service lateral up to the 
meter or the connection to a customer’s underground facility, whichever is closer to the end-use 
customer. If the meter or connection to the customer’s underground facility is within a public right-
of-way, at a minimum the operator shall locate that portion of the service lateral within the public 
right-of-way up to the point where the service lateral first leaves the public right-of-way. 
 

B.  An operator of a communication facility shall locate a service lateral up to the entry of the first 
building. If the service lateral does not enter a building, the operator shall locate up to the 
utilization equipment, fence, or wall that surrounds the equipment. 

 
C.  After December 31, 2005, an operator of a sewage or water facility, at a minimum, shall locate 

that portion of the service lateral within a public right-of-way installed after that date up to the 
point where the service lateral first leaves the public right-of-way. The operator shall either locate 
or provide information as shown on maps, drawings, diagrams, or other records, on the location 
of a sewer or water service lateral installed before January 1, 2006. If no information is available 
on a sewer or water service lateral installed before January 1, 2006, then notifying the excavator 
that no information exists fulfills the requirements of this section. 

 
Question 18: Private Facilities - Indicate the choice that best 
represents the organization you represent.  

Answer Options 
Response 
Percent 

The current laws regarding private facilities are 
adequate 
 

52.9% 

The current laws regarding private facilities are not 
adequate 
 

20.6% 

This issue must be reviewed further prior to 
determining whether or not the current laws 
regarding private facilities are adequate 

29.4% 

 

 

 

 

 

 



Question 19: Mandatory DIRT Reporting 

Whether Minnesota should have mandatory DIRT reporting. 

 

Question 19: Mandatory DIRT Reporting - Indicate the choice that 
best represents the organization you represent.  

Answer Options 
Response 
Percent 

Minnesota should have mandatory DIRT reporting 
 

40.0% 

Minnesota should not have mandatory DIRT 
reporting 

60.0% 

 




