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Interpretation #: 
INTERP FP-07 (2007)  

Subject of Interpretation:   
Standpipes in R2 occupancies as required by MSFC (07) Section 
905.3.9. 
 

Reviewed and Approved By: 
Jerry Rosendahl 

Title: 
State Fire Marshal 

Effective Date: 
July 10, 2007 

Revision Date: 
July 10, 2007 

 
 
APPLIES TO:   
All Inspection Personnel and Plan Reviewers, All Fire Protection Specialists, All Inspection 
Supervisors, All Fire Sprinkler Contractors, All Fire Sprinkler Designers, All Fire Sprinkler 
Installers. 
 
PURPOSE:  
This purpose of this interpretation is to clarify the requirements for the design of standpipes 
required under MSFC (07) Section 905.3.9. 

 
MSFC (07) Section 905.3.9 States:  
Group R-2 occupancies: Class III wet standpipes shall be installed in Group R-2 occupancies 
three or more stories in height where any portion of the building's interior area is more than 
200 feet (60,960 mm) of travel, vertically or horizontally, from the nearest point of fire 
department vehicle access.  Standpipes required by this section shall be installed in enclosed 
stairways. 
 
INTERPRETATION:  
This section is not intended to implement the full standpipe requirements of NFPA 14 (2002 
edition) in buildings where standpipe systems would not otherwise be required. It was intended 
to provide the fire department with post-fire �mop-up� capabilities in areas of a building most 
remote from their point of access without having to deploy excessive amounts of fire hose. 
 
The construction of additional stairways beyond the minimum required for the occupancy may 
preclude the requirements of this section. 
 
The piping system shall support one 11/2in fire hose valve at each floor level or intermediate 
stair landing in each required, enclosed stairway. Supply to these standpipes may be from 
combination sprinkler risers where there are separate sprinkler control valves, from adjacent 
wet sprinkler systems, or from a separately-valved and alarmed standpipe system riser. [NFPA 
13 (2002 edition) section 8.16.5.1.] The standpipe shall be capable of providing the inside hose 
demand for the occupancy [NFPA 13 (2002 edition) section 11.2.3.1.1.] at the two most remote 
outlets. The hose demand shall be added to the sprinkler demand at the point of connection to 
the system and calculated back to the water supply source. Any outside hose demand 
requirements shall be included as they normally would be. Pressure requirements need only 
meet that of the sprinkler system.  
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