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October 29, 2007 
 
 
Ms. Darcy Miner, Director 
Compliance Monitoring Division 
Minnesota Department of Health 
85 East 7th Place; Suite 300 
St. Paul, MN  55164-0900 
 
Subject: Our response to your letter of September 24, 2007 regarding enforcement of 

Minnesota Rule part 1305.0903 F Subp. 5a regarding sprinkler protection in 
elevator shafts, pits and machine rooms of licensed health care facilities 

 
Dear Ms. Miner, 
 
As you may or may not be aware, the requirement for sprinkler protection in elevator machine 
rooms and hoistways of buildings has been a major source of contention between building, 
elevator and fire code regulators for many years. The purpose and need for such protection has 
also been debated at great length among those in our industries. In our most recent rulemaking 
the State Fire Marshal and the Construction Codes & Licensing divisions met with fire, building 
and elevator safety professionals to study the safety considerations and arrived at a code solution 
to the controversy and confusion.  
 
Our solution is based on the general sprinkler exception language found in items 1 and 2 of 
section 903.3.1.1.1 of the International Building Code (IBC) and International Fire Code (IFC). 
We believe the resulting language contained in our new state building and fire codes finally 
recognizes that sprinkler protection, specifically in these three areas, is not desirable and does not 
provide any significant fire safety benefit to these buildings or their occupants. Therefore, we do 
not believe the associated costs are a justified burden to place on the building owners. In 
addition, installation of these devices at the top of the elevator shafts and machine rooms 
presents a significant risk to fire fighters conducting emergency operations. This is the same 
conclusion some other states and major jurisdictions have arrived at.  
 
Elevators and their associated machine rooms contain a significant amount of sophisticated 
electronic equipment. When water is applied it can cause short-circuiting and failure of the 
device. For this reason shunt trip breakers are provided to safely disable the device in cases of an 
accidental release of water, however in phase one or two emergency operations, it can maroon 
firefighters and victims during fire fighting and rescue operations. New provisions in the national 
elevator standards adopted in Minnesota will require elevators not containing fire service 
operation control to be retrofitted because of the important role these devices play in fire service 
operations. Further, the 2006 IBC and IFC have added new provisions to section 101.3 to clarify 
that the intent of the code is to provide safety for firefighters and emergency responders during 
emergency operations. Buildings of the type you are licensing typically have occupants not 
capable of self-evacuation. These elevators may be needed for evacuation and support purposes. 
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We therefore, believe that there is a negative impact to the safety and well-being of the patients, 
residents, visitors and staff of these buildings when sprinklers are installed in these areas. We 
agree that NFPA 13 is a time tested nationally recognized sprinkler standard. Although the 
International Building Code (IBC) has not yet added this specific exception, we believe based on 
the recent discussions and debate occurring in the states and major jurisdictions, it is only a 
matter of time before these requirements will find their way into National Codes and Standards, 
including future versions of NFPA 101.  
 
In the meantime however, we acknowledge that federal rules governing health care 
facilities do not necessarily recognize state standards that are less restrictive than those 
used by federal inspectors. We also recognize the importance of Medicare and Medicaid 
funding to the citizens of our state. Therefore, unless elevator shafts, pits, or machine 
rooms can qualify under the appropriate exceptions listed in NFPA 13 (99) and the 2006 
IBC, our agencies will allow sprinklers to be installed in these areas for these building 
types. We will instruct our staffs to take this into consideration in their plan reviews and 
inspections. We will also communicate our position to local jurisdictions recognizing the 
Federal requirements in these specific occupancies.  
 
We respectfully request your department to join with us in exploring this issue further with the 
Federal agencies. We believe, as I expect you do, that anything we can do to increase the safety 
of these buildings for the occupants and emergency responders while reducing unnecessary costs 
from an already overburdened health care system is worth the time invested. We understand that 
the State of Massachusetts has gained acceptance in their region from Federal authorities. We 
would like to explore the factual nature of this and if true, try to gain the same approval in our 
region.  
 
FOR CONSTRUCTION CODES & LICENSING AND THE STATE FIRE MARSHAL  
 
Sincerely,        
 
 
Thomas C. Anderson,          Jerry Rosendahl, 
State Building Official         State Fire Marshal 
 
 
Cc: Thomas Joachim- Assistant Commissioner, Department of Labor and Industry 

J Schultz- Assistant Director, CCLD 
S. Hernick- Assistant Director, CCLD 
S Mclellan- Assistant Director, CCLD 
Robert Dahm- Deputy Chief State Fire Marshal, SFD 
John Nisja-Fire Safety Supervisor,SFD 
James Loveland- Program Manager, MDH 
 



 
 
 
 
 
 


